Than
Than-Thre-Kull


Than
 


A Csillagszövetség minden fő faja közül a Than-Thre-Kull vészelte át legjobban a bukás utáni időszakot. Saját rendszerük biztonságában (lásd Than Hegemónia, Politikai Rendszerek) a legtöbb Than visszaállt a Csillagszövetség előtti állapotba: kemény munka, szigorú kaszt-rendszer, érdektelenség az univerzum többi része iránt. Akárcsak a Perszeidákat, a Thanokat is sok olyan világ hiányolja, akik korábban előnyét látták legendás szorgalmuknak és optimizmusuknak.

Fizikai jellemzők
A Than-Thre-Kull egy intelligens rovarfaj. Kicsit kisebbek az embereknél, összetett szemeik vannak és különböző színű páncéljuk.

Szaporodás módja
A Thanok hermafroditák. Sok petéjük közös lyukakban való elhelyezésével szaporodnak. Akár száz Than is rakhat petéket egy ilyen közös lyukba. Genetikai jellemzőik összekeverednek és több tízezer lárva születik meg egyszerre. Ezek a lárvák nem intelligensek, hónapokig élnek Than farmokon tenyésztett gombákon. Ezután a még életben maradt lárvák bebábozódnak és így kifejlett Than lesz belőlük. Százból csak egy Than éri meg a felnőttkort, de akik megérik azok minden olyan Thant szülőjüknek tekintenek, aki az ő lyukjukba petézett. Így aztán a Than társadalom egy egész hálója a komplex családi kapcsolatoknak, minden Thannak több száz szülője és testvére van, akire számíthat a bajban.

Szülőbolygó
A Than faj a San-Ska-Re bolygóról származik, a Triangulum galaxisban. Az egyetlen olyan faj a Vedraiakon kívül, amely saját maga kifejlesztette a siklópálya technológiát és közel száz bolygót betelepített mire felvették a Csillagszövetségbe. Mostanra már mindenhol fellelhetők Than kolóniák, ahová siklópálya meghajtással el lehet jutni.

Társadalmi jellemzők
Látszólag nagyon hasonlítanak a földi hangyákra, nagy városokban élnek és dolgoznak. Azonban nincsen kollektív "boly" intelligenciájuk, sőt kifejezetten individualisták. Sokat adnak a megjelenésükre, kitűnő építészek és mérnökök. Kaszt rendszerben élnek, melyet a páncéljuk színe határoz meg. A sárgásbarna Amber Thanok a leggyakoribbak, ők végzik a legtöbb munkát. A sötétzöld Emerald Thanok erősebbek és nagyobbak, harcosként szolgálnak. A piros Ruby Thanok technológiai fejlesztésekre és építészetre specializálódtak. A gyémántkék Sapphire Thanok tanárok és tudósok. A kasztpiramis csúcsán a gyémántszerűen csillogó Diamond Thanok állnak, egy felsőbbrendű kaszt vezetőkből és papokból. Ennek a kasztnak a feje, az Overdiamond, az egész Than faj vezetője.
A Thanok nagyon büszkék eredményeikre és hagyományaikra, miközben lojális tagjai maradtak a Csillagszövetségnek is. Ha az emberek a Csillagszövetség "gerincének" tartják magukat, akkor a Thanok a kemény külső váz.