Vedran

Vedran
 


A Vedraiak jelenlegi állapota ismeretlen, mivel a Tarn-Vedra eltűnt a Siklópályáról. Az a kevés Vedrai, aki nem volt a bolygójukon mikor az eltűnt, már rég meghalt, a Tarn-Vedráról pedig nem tudni mi történt vele. Az az irreális beszámoló a bukás utáni Tarn-Vedráról, amit az úgynevezett "Őrült Perszeida Navigátor" Hasturi készített, nem nevezhető megbízhatónak.

Fizikai jellemzők
A Vedraiak nagyjából úgy néznek ki, mint az ősi földi mitológiákban szereplő kentaurok, négy erős lábbal és egy humanoid felsőtesttel (néhány tudós feltételezi, hogy a kentaurok mítosza a Vedraiak egy korábbi Földi látogatásából ered). Alsó testüket és fejüket toll borítja. A férfiaknak hosszú, világos taréjuk van, amely a fejükön és a gerincükön húzódik végig.

Szaporodás módja
A Vedrai férfiak kevésbé intelligensek és sokkal aggresszívabbak a nőknél. Körülbelül hatszor annyi a férfi mint a nő, ezért általában egy nő több férfit is tart a háztartásában. Csak egy vezető férfi rendelkezik házastársi jogokkal, a többiek csak kisegítők.

A Vedraiak matriarchális rendszerben élnek, lojálisak a vezető nőkhöz. Egy Vedrai elsősorban az anyja által vezetett csoportnak tartozik hűséggel és csak másodsorban a felesége által vezetettnek. Ezek a csoportok törzsekbe szerveződnek, a törzsek nemzetekbe és a nemzetek a Császárnő irányítása alatt állnak, aki a faj elsőszámú vezetője.

Szülőbolygó
A Vedraiak a Tarn-Vedráról származnak, az Andromeda galaxis közepéből. A nők ritkán utaznak, de a férfiak elég sokat, hogy a kalandokkal és a megszerzett tapasztalatokkal magasabb státuszt vívhassanak ki otthon.

Társadalmi jellemzők
Mint a Rendszerek Csillagszövetségének alapítói, a Vedraiak az egyik legerősebb és legbefolyásosabb faj a csillagközi utazás történetében. A Vedraiak voltak az elsők, akik kifejlesztették a siklópálya meghajtást és már akkor magasan fejlett csillagutazó nép voltak, amikor az emberek még a Stonhenge köveit rakosgatták egymásra, a Thanek pedig bolyokat építettek saját nyálkás váladékukból. Réggebben aggresszívek és háborúskodóak voltak, de aztán társadalmuk átfejlődött jelenlegi alapvetően jóindulatú állapotába. A szeretet és hála jeleként a Csillagszövetség a Vedrai Császárnőt nem csak a Vedra uralkodójának, hanem minden értelmes faj jelképes vezetőjének tekinti.