A Dicsőséges Csillagszövetség
Több mint 3000 évvel ezelőtt, idegenek a Tarn Vedra bolygón az Androméda galaxisban kifejlesztették a csillagközi utazás egy módját amely lehetővé teszi, hogy szinte azonnal eljussunk egyik csillagtól a másikig. Siklópálya módszernek nevezték el és arra használták fel, hogy kialakítsanak egy hatalmas bolygóközi szövetséget, mely hat galaxisra terjedt ki. Amikor a Föld felkészült, minket is felvettek a közösségbe.

Ez egy hatalmas csoport volt különféle kultúrákból, melyek békében dolgoztak együtt a civilizáció kiterjesztésén az Univerzumban. Sajnos néhány kisebb frakció nem értett egyet a Csillagszövetség módszereivel.

A Bukás
A Nitzscheiek - egy csapat genetikailag kifejlesztett ember akik szigorúan Nitzsche filozófiáját követik - úgy érezték, hogy a Csillagszövetség gyenge, mert szerződést kötött legnagyobb ellenségével - a Magog-al. Lázadást szítottak és megtámadták a Csillagszövetséget, melynek ők is része voltak. Ez olyan polgárháborúhoz vezetett, ami az Univerzumot egy újabb Sötét Korba taszította.

Ennek a háborúnak az első áldozatai közt volt egy Glorious Heritage (Dicsőséges Örökség) osztályú csillaghajó, név szerint az Andromeda Ascendant (Felszálló Andromeda). A legénység nagyrésze elhagyta a hajót, de a kapitány - Dylan Hunt - a fedélzeten maradt miközben a hajó veszélyesen közel került egy fekete lyukhoz.

A Hosszú Éjszaka
Háromszáz sötét év telt el. A Csillagszövetség eltűnt. A csillagközi kommunikáció megbízhatatlanná vált. A siklópályákat nem használták. Néhányan még utaztak a csillagok közt, de ezek az utak kalózokkal voltak tele, ismeretlen veszélyekkel és az embereknek az életükért kellett harcolniuk. A technológia fejlődése megállt, sőt bizonyos helyeken visszafejlődés volt tapasztalható. Néhány helyi kormány még tartotta magát, de többségük brutális és fasiszta volt. A régi Csillagszövetség maradványai elpusztultak.

Az Andromeda megmenekülése
Az Eureka Maru nevű hulladékgyűjtő hajó megtalálta az Andromeda Ascendant-et és kiszabadította. Amikor a fedélzetre szálltak, Dylan Hunt-ot életben találták - az egész hajót egy szabályos időtágulás tartotta fogva. Dylan szempontjából csak néhány másodperc telt el azóta, hogy a legénysége megmenekült. A fekete lyukon kívül azonban sötétség hullt szeretett Csillagszövetségére.

A Megújulás Ideje
Dylan valamikor a civilizációt védte, most kötelességének érezte, hogy újraalkossa ami elveszett. Mint olyasvalaki aki tudta milyen egy biztonságos és békés Univerzumban élni, úgy érezte ő és a hajója visszahozhatják a Csillagszövetséget. Maga mellé állította az Eureka Maru legénységét és azóta kutatják a galaxist olyan világok után akik hajlandóak csatlakozni az Új Közösséghez.