Címszavak:
4. szezon az AXN-on!
Az első szezon DVD-n
Tyr ment! Rhade jön?
Újraszinkron?!
Hamarosan indul a 4. szezon Amerikában...
Újra Androméda az mtv-n!
Saturn Díjra jelölték az Andromédát!
Bezárt a SlipstreamWeb
Újabb személycserék
A Bolygó neve: Föld - Január 9-től a Viasat 3-on!
Indul a 2. szezon az mtv-n!
Andromeda 2. szezon az m1-en
Andromeda ismétlés és egyéb SF sorozatok
Andromeda 2. szezon hazai vetítése
A sorozat jövője
Robert Hewitt Wolfe-t kirúgták az Andromedától

Küldjél Te is hírt!
Ha van valami híred az Andromeda világából és
megosztanád másokkal is, akkor kérlek írd meg
egy rövid cikkben és küld el a lennier@ranger.ke.hu címre!
(A levélbe írd bele a forrást is és a neved ami kikerüljön!)
   

   
4. szezon az AXN-on!
Küldte: Lacimacc - 2004.04.11.

Április 11-én, vasárnap 18:40-kor kezdődik a 4. szezon az AXN magyar nyelvű televíziós csatornán! A 4. szezon epizódjai vasárnaponként lesznek láthatóak ugyan ebben az időpontban (ismétlés a következő hét szombatján 23:00-tól), míg a korábbi részek ismétlései hétközapokon 19:20-as kezdettel kerülnek vetítésre (ismétlés 23.15-től).


   
Az első szezon DVD-n
Küldte: Chevenix - 2003.11.09.

Megkezdődött az Andromeda sorozat kiadása DVD-n! A teljes első szezon 2003. november 11-én jelenik meg Amerikában (R1).
Az egész csomag körülbelül 1100 perc videoanyagot fog tartalmazni, ezen kívül pedig találni lehet majd benne többek között karakterprofilokat, interjúkat a szereplőkkel, Kevin Sorbo és Allan Eastman audiokommentárjait, elrontott jeleneteket, Őrgárda-szójegyzéket, a Csillagszövetség történelmét, Andromeda TV spotokat, képgalériákat és koncepciórajzokat, valamint más extrákat.
Mint ismeretes, eddig is adtak már ki hivatalos Andromeda DVD-ket, de azokon csak 4-4 rész volt megtalálható. Sajnos a csomag kódolása Region 1-es lesz, tehát csak az észak-amerikai kontinensre készítik, és egyelőre nem is tervezik más régiókódú kiadását.
Akik esetleg nem akarják megvárni a R2-es (Európai) megjelenést, és valahogy mégis képesek lennének az 1-es régiókódú lemezek lejátszására, azok www.amazon.com-on már megrendelhetik a kollekciót - 48,99 dollárért (átszámítva ez kb. 11000 forint).
A doboz borítója megtekinthető itt.


   
Tyr ment! Rhade jön?
Küldte: Chevenix - 2003.10.04.

Nyilvánosságra hozták a szereplőlistát a negyedik szezon első részéről (Answers Given To Questions Never Asked), melyen Tyr Anasazi (Keith Hamilton Cobb) már nem szerepel. Az egész sorozatra vonatkozó listán egyébként karakterét áthelyezték a legénységi tagok közül a vendégszereplők közé. Cobb tehát követte Brent Stait (a Rev Bemet játszó színész) példáját, és elhagyta a sorozatot.
Nem kétséges, hogy hatalmas űrt hagy maga után, hiszen nemcsak a karakter volt sokak kedvence, de Cobb színészi játéka, mellyel megformálta a kifürkészhetetlen, csavaros észjárású, sokszor könyörtelen nietzscheit, szinte az Andromeda egyik védjegyévé vált. Sajnos, ahogy folyamatosan Dylan-központúbbá vált a sorozat, egyre kevesebb lehetősége volt kibontakozni.

Logikus, hogy a Tribune megpróbálja majd pótolni Tyrt a hajó hídján, mégpedig egy másik nietzscheivel. Biztos információt erről még nem lehet tudni, de néhány napja érdekes dologra figyelhetett fel, aki nyitott szemmel járt a sorozat hivatalos oldalán...
Felkerült ugyanis az új, októberi naptárháttérkép, melyen a megszokott legénységi tagok mellett (akik közül ugye Tyr már hiányzik), feltűnt egy új arc. Az ismeretlen azonban nem is annyira ismeretlen: Telemachus Rhade az, Gaheris Rhade leszármazottja, aki korábban a második szezon "Home Fires" című részében bukkant fel. Megjelent egy kép róla hetekkel ezelőtt is a hivatalos oldalon, mely így új megvilágításba helyezi a dolgokat. Mivel eddig a háttérképeken csak az állandó legénységi tagok szerepeltek, valószínű, hogy ha lesz új nietzschei az Andromedán, az Telemachus Rhade lesz.
Ugyan eddig még semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, hogy egyáltalán tényleg Rhade látható-e a naptáron, a hasonlóság elég szembetűnő. Jelen cikk írója készített egy képet ( katt ide! ), melyen össze lehet hasonlítani a napáron szereplő férfit a Telemachus Rhade-ről kiadott korábbi képpel.
Az októberi naptárháttérkép már letölthető az andromeda.scifi.hu-ról is!


   
Újraszinkron?!
Küldte: Lennier - 2003.09.21.

A mai napon akik eljöttek a MOM Parkba a Magyar Star Trek Klub 10 éves születésnapi találkozójára hallhattak egy egy interjút Pálfai Péterrel (ST-DS9: Quark, Andromeda: Rev Bem). Egy néző kérdésére elmondta, hogy azért választották őt Rev Bem szinkronhangjának, mert olyan nagy a külső hasonlóság köztük! :-) Ez után komolyra fordítva a szót elmondta, hogy újraszinkronizálják az Andromédát és csak ő és a Dylan Hunt-ot szinkronizáló Kőszegi Ákos marad meg az eredeti szinkronhangok közül. Hogy miért van szükség az újraszinkronizálásra egyenlőre nem tudjuk, de megpróbálunk utánajárni...


   
Hamarosan indul a 4. szezon Amerikában...
Küldte: Chevenix - 2003.09.02.

Lassan indul a negyedik szezon vetítése az amerikai csatornákon. A hivatalos oldalon közzétettek két képet, melyet valószínűleg a szezon első részében láthatnak majd a nézők.
Az egyik igen érdekes, mivel Dylan és Beka állnak egy letakart test mellett, mely a képaláírás tanulsága szerint egy halott legénységi tag. Korábban Keith Hamilton Cobbról (Tyr Anasazi) már felröppentek olyan hírek, hogy el akarja hagyni a sorozatot, és csak négy epizódban szerepel a negyedik szezonban, elképzelhető, hogy ő fekszik a lepel alatt. Ugyanakkor elképzelhető az is - mint az már megjelent egyes spekulációkban -, hogy a rajongóknak és a producernek sikerült meggyőznie Cobbot, hogy maradjon, és a rejtélyes kép csak azért került fel, hogy fokozzák a várakozást.
A képek megtekinthetők itt!


   
Újra Andromeda az mtv-n!
Küldte: Chevenix - 2003.08.29.

A közszolgálati csatorna minden hétköznap, 15:30-as vagy 15:45-ös kezdettel (ez az aznapi műsoroktól függ) újra vetíteni kezdi az Andromeda 2. szezonját. Aki esetleg nem tudott megnézni, vagy felvenni egy-egy részt, most bepótolhatja.


   
Saturn Díjra jelölték az Andromédát!
Küldte: Chevenix - 2003.03.29.

Az Andromédát nemrég Saturn Díjra jelölték a legjobb kábeltelevíziós sorozatok kategóriájában. Ellenfelei közt olyanok sorozatok szerepelnek, mint például a Mutant X, a Farscape és a Stargate SG-1 (utóbbi kettőt hazánkban is bemutatták).
Érdekes módon az Andromeda volt az egyetlen sorozat, melynél csak magát a sorozatot jelölték, a színészeket nem. Az Enterprise c. sorozat (melynek szegről-végről szintén van valami köze Gene Roddenberryhez) például a négy színészi kategóriából háromban is kapott jelölést.
A szám szerint 29. Saturn díjkiosztóra 2003. május 18-án kerül sor.
A jelöltek teljes listája itt tekinthető meg!


   
Bezárt a SlipstreamWeb
Küldte: Chevenix - 2003.03.09.

Két és fél évnyi működés után, március 5-én bezárta kapuit a SlipstreamWeb, az Andromeda sorozat egyik legnagyobb és legrégebbi rajongói gyűjtőhelye és hírportálja. Az oldal az elmúlt években publikált cikkeit, híreit, bemutatóit továbbra is elérhetővé teszi, de a frissítésekről, új hírekről, valamint a Slipstream BBS fórumról le kell mondanunk (mely már több, mint egy hónapja nem is működött).
A Slipstream BBS törzsközönsége más fórumokra költözik, a SlipstreamWeb egykori üzemeltetője az Ex Isle-t jelölte meg hivatalosan új fórumként.
Más, a SlipstreamWeb üzemeltetői által szerkesztett oldalakat - egyelőre - nem zárnak be.


   
Újabb személycserék
Küldte: Chevenix - 2003.03.04.

Amerikában már elkezdődtek az Andromeda negyedik szezonjának munkálatai, azonban a csapat egyszerre négy írót is búcsúztatni kényszerült. Matt Kiene, Joe Reinkemeyer, Ashley Edward Miller és Zack Stentz már a kezdetek óta dolgoztak a sorozaton, nekik köszönhetjük többek között a "Double Helix" (Kettős Spirál), a "The Honey Offering" (A méz-áldozat), a "D Minus Zero" (Harci Tapasztalat), "The Devil Take The Hindmost" (Hulljon a férgese!) és az "Una Salus Victus" (A vesztes reménye) c. részeket. Miller szerint az írók békében váltak el az Andromedát készítő csapattól, a későbbiekben pedig még visszatérhetnek egy-egy epizóddal.

Jim Finn, a látványeffektusok felelőse ugyancsak elhagyja a csapatot a harmadik szezon után. "Nagyszerű élmény volt." - írta Finn búcsúlevelében a rajongókhoz. - "Szeretnék köszönetet mondani a show alkotóinak és tanácsadóinak, Allan Eastmannek és Robert Hewitt Wolfenak eredeti ötleteikért és munkám támogatásáért. Több vizuális effektust készítettünk részenként és szezononként, mint bármelyik televíziós sorozatban, és messze kevesebb időnk és pénzünk volt rá, mint a legtöbbnek. (...)"
(Mint ismeretes, Wolfe szintén "kilépett" a csapatból a második évad végén.)
Az Andromeda látványtervező csapata több díjra is jelöltetett Finn irányítása alatt. 2001-ben a Gemini díjra kaptak jelölést a, "Mathematics of Tears" (A könnyek matematikája) c. epizódért, 2002-ben pedig a "The Widening Gyre" (A Sötét Szakadék) címűért. Előbbi résszel egyébként Leo-díjat szereztek, valamint ugyanerre a díjra jelölték őket a "Its Hour Come Round At Last" (A Második Eljövetel) című részben végzett munkájukért.

Ugyanakkor új írók is bekerültek a csapatba: Naomi Janzen, aki már írt egy Andromeda-részt ("For Whom The Bell Tolls"), amit azonban hazánkban még nem mutattak be, korábban pedig a La Femme Nikita (Nikita) c. sorozat egyes részeit jegyezte. Larry és Paul Barber korábban a The X-Files és a Witchblade (Az X-Akták és a Boszorkánykard) szerzői között voltak.


   
A Bolygó neve: Föld - Január 9-től a Viasat 3-on!
Küldte: Lennier - 2002.12.28.

Január sok örömet hoz a Roddenberry rajongóknak, hiszen az Andromeda 2. szezonja (mtv) mellett a Viasat 3 elkezdi vetíteni Gene Roddenberry másik hagyatékát az Earth: Final Conflict vagy ahogy magyarul mondjuk a Bolygó Neve: Föld című sorozatot. Az első rész január 9-n 20:50-től lesz látható és minden héten ugyanebben az időpontban kerül adásba. A sorozatot a legelejétől vetítik, tehát nem onnan ahol az m1 régen félbehagyta.
Jó szórakozást és boldog új évet kívánok mindenkinek!


   
Indul a 2. szezon az mtv-n!
Küldte: Besenyei Gabi - 2002.12.23.

Örömmel jelentem, hogy január 4.-én, szombat du. 16:05-kor elindítják az Andromeda 2. szezonját az mtv-n! (már csak azért is örülök neki, mert az elmúlt hónapokban többször telefonáltam az mtv-nek és azt mondták,hogy lehet, hogy még az Andromeda előtt műsorra tűznek egy másik sci-fit... de szerencsére nem tették). Ezt követően az új epizódok minden szombaton 16:10-tól fognak műsorra kerülni (reméljük)!


   
Andromeda 2. szezon az m1-en
Küldte: Lennier - 2002.08.29.

Mint az előző cikkben is olvasható az m1 megismétli az Andromeda első szezonját... Nem véletlen! Ahogy már tavasszal írtuk az m1 szeretné műsorra tűzni ősztől a sorozat 2. szezonját is, mivel már akkor megvették amikor az elsőt. A szinkronizálással járó munkálot már megkezdődtek. Egyenlőre pontos info az indulásról még nincs. Azért reméljük már nem váratnak minket soká...
Addig is amíg ez eljön mindenki pótolja be a nem látott első szezonos epizódokat!


   
Andromeda ismétlés és egyéb SF sorozatok
Küldte: Q-Pido2oo2 - 2002.08.28.

Az m1 elkezdi vetíteni az Androméda első évadját szeptember 2.-ától, a részek minden hétköznap 15:30-kor kezdődnek.
Ugyan ezzen a napon 17:15-ös kezdettel a Viasat3-on elkezdik adni a Star Trek: Voyager 7.évadját 17:15-kor.
És még két sci-fis hír: a tv2 szeptember 8.-ától vagyis vasárnaptól (11:50) elkezdi vetíteni a Csillagközi szökevények (Farscape) című sorozatot. A másik sci-fis hír a Babylon 5 rajongóihoz szól: az RTL II szeptember 4.-én (szerdán) 22:15-kor leadja a Thirdspace című filmet, ami Magyarországon sajnos nem volt vetítve.


   
Andromeda 2. szezon hazai vetítése
Küldte: Lennier - 2002.04.29.

Mint sokan tudjátok amikor az m1 indította az Andromédát az szerepelt az újságokban, hogy 44 rész, amely 2 szezont jelent, de ezzel szemben eddig csak 1 szezon ment le. Aggodalomra semmi ok! Valóban megvették a 2. szezont ám ez csak 2002. őszén kerül majd adásba a magyar csatornán. Valószínűleg jobb is, hogy csak ősszel folytatják, mert sok részről maradnánk le a nyári kiruccanások miatt. Aki azonban nem tudja kivárni az őszt az új részekig és tud németül, annak egy alternatív lehetőség, hogy az RTL2 május 8-n kezdi vetíteni a 2 szezont.

A Tribune már árusítja a 3. szezon jogait (így vette meg az m1 előre a 2.-at, amiért most késik), de ezt az m1 nem valószínű hogy megveszi, mivel a sorozat nem hozott olyan nézettségi eredményeket amiért érdemes lenne megvenni az elég borsos áron kínált újabb szezont. (Remény: Az ár általában idővel csökkenni szokott.)

Jó hír a Roddenberry rajongóknak, hogy a Star Trek: The Next Generations (Új Nemzedék) hamarosan (valószínűleg nyáron) műsorra kerül a Viasaton!


   
A sorozat jövője
Küldte: Németh Ervin - 2002.01.24.

Robert Engels állt az Androméda írói csapatának élére. Engels eddigi legismertebb munkái a "Twin Peaks" című sorozat, és a "Twin Peaks - Tűz, jöjj velem" című film.

Robert Hewitt Wolfe-t követően Ethelie Ann Vare is bejelentette távozását, "alkotói nézeteltérésekre" hivatkozva.

Vare-nek -- akit azzal "vádolnak" barátai, hogy túlságosan azonosul Beka Riderrel -- köszönhetőek olyan részek, mint a "The Ties That Bind", "A Rose In The Ashes", "The Pearls That Were His Eyes", "Star-Crossed", "It Makes A Lovely Light", vagy az utolsó kettő, a "Be All My Sins Remembered" és a "The Things We Cannot Change".

Mindezen hányattatások ellenére az Androméda negyedik és ötödik évadja is el fog készülni, legalábbis a szerződéseket megújította a Tribune Entertainment és a Fireworks International. Robert Wolfe tavaly júniusban azt nyilatkozta, hogy a sorozat várhatóan öt évadból fog állni, és Kevin Sorbonak is ötéves szerződésben áll.


   
Robert Hewitt Wolfe-t kirúgták az Andromedától
Küldte: Sheridan - 2002.01.01.

Wolfe vezető történet szerkesztőt távozásra kényszerítették.
Egy újabb Tribune-műsort fenyeget a veszély.

Miután az "Earth: Final Conflict"-ot folyamatosan, egészen addig a pontig csonkítgatták, mígnem felismerhetetlenné vált, gyűlni kezdtek a problémák a Tribune kétéves, Androméda sci-fijének feje fölött. Megjelentek olyan utasítások, hogy Trance karakterének el kell vesztenie a farkát, mostanra pedig Kevin Sorbo, executive producer és vezető színész tagja lett egy, Robert Hewitt Wolfe eltávolítását célzó csoportnak. Wolfe, aki előzőleg a "Star Trek: Deep Space Nine"-on dolgozott, az Androméda szerkesztője és vezető írója volt.

Sorbo a Cult Times-nak úgy nyilatkozott, hogy "Robert egy zseni, de olyan történeteket szerkesztett, amelyek túl bonyolultak és agyafúrtak voltak legtöbbünk számára ahhoz, hogy megérthessük őket. Amivel most rendelkezünk, az egy tehetséges emberekből álló csapat, akik egyedi sztorikat írnak, olyanokat, amelyeket szükség esetén össze lehet kapcsolni egyetlen történetté. Az egyszerű 'Kapcsold be, és nézd!'-hangnem volt az, ami hiányzott. Most már megvan ez is, és úgy érzem, hogy elindultunk egy olyan úton, melyen haladva az Andromédából egy nagyszerű műsort hozhatunk majd ki."

"Alapjában véve azt akarják, hogy a show sokkal akció-orientáltabb legyen, sokkal Dylan-központúbb, és jóval epizódszerűbb." - mondta Wolfe a SlipstreamBBS felhasználói előtt. "Ugyanakkor több idegent, több űrcsatát és a vezető karakterek között kevesebb belső konfliktust akarnak. Kevesebb folytonosságot is szeretnének, hogy az átlagos vagy új nézőt ne zavarják össze a túl sok háttértörténettel."

Akárhogyan is, Wolfie remélhetőleg hamarosan újból feltűnik majd a közeljövőben, és talán új otthonra lel majd az amerikai SCI FI Channelnél, amely mostantól a B5 otthona is. "Most épp egy pár sorozatot futtatok, s a SCI FI fontolóra vette az egyik ötletemet egy új sorozatról." - mondta Wolfie. "Van még néhány más munka is, amelyen dolgozom, de a jövő év elejére talán már nem lesz semmi kötöttségem."

Az Andromédában számos, nagy jelentőségű vendégszereplővel találkozhattunk, mind pl. néhány színész az "X-Files", a "Buffy, the Vampire Slayer", a "First Wave", és "Stargate: SG-1" c. sorozatokból.

A legjobbakat kívánjuk Robertnek jövőbeli projektjeihez!