Androidok

Robotok
 

Számos különböző robot van használatban a hajó működésben tartásának érdekében. Ezek a robotok minden elképzelhető méretben és formában előfordulnak, kezdve a mikroszkópikus méretű nanobotoktól egészen a gigantikus harcirobotokig és egy egész flotta automatikusan működő űrsiklóig.
.

Robotok és Androidok

Többcélú fedélzeti robotok
Ezek a kicsi, kerekes robotok gyakran láthatók a hajó folyosóin, kis csomagokat szállítva, javításokat végezve, karbantartó és higiéniai feladatokat ellátva és még sok más egyéb tevékenység közben.

Vannak még pici, általános javító robotok, amik repülni is tudnak. Többségük ökölméretűnél kisebb és nagyon gyorsan mozognak, úgyhogy nem gyakran láthatod őket. Harper „zümmögőknek" hívja őket, de Rommie szerintem ez nem valami jó elnevezés.

Általános Típusú Androidok
Ezek a fém androidok, körülbelül emberi formájúak és méretűek, sokféle feladatot látnak el az Andromeda fedélzetén a veszélyes környezetben való munkavégzéstől kezdve az emberi legénység segítéséig feladataik ellátásában. Hunt kapitány szerint úgy néznek ki, mint a robotok egy ősrégi Metropolis című filmben.

Ön-irányító Felvevő Egységek ("Kambotok")
Ezek az antigravitációs, gömbölyű, félintelligens, videó-, audió- és szaglóérzékelős felvevő eszközök. Rommie arra használja őket, hogy rögzíthessen minden lényeges dolgot a fedélzeten és a küldetéseken is.

Bolygófelszíni Védelmi OEBotok
A legénység "Tweedle-Dee"-nek és "Tweedle-Dum"-nak becézi a földi iker védekező robotokat, amelyek egy sor félelmetes védekező és támadófegyverrel vannak felszerelve és teljeskörű a hajó ellen irányuló támadás esetén használatosak.
.

Nanobotok

GMR (Általános Karbantartás és Javítás) Nanobotok
A GMR-ek folyamatosan dolgoznak, csúcsformában tartva az összes rendszert és sérüléseket javítanak balesetek és csaták után. A GMR-ek különösen hasznosak a hajónak azon részein, amelyek nem hozzáférhetők vagy veszélyesek a törékeny szerves legénységnek.

NBC (Nukleáris, Biológiai, Kémiai) Nanobotok
Ezek a nanobotok arra szolgálnak, hogy érzékeljenek és semlegesítsenek mindenféle rádióaktív, biológiai vagy kémiai támadást, amely hajó és legénysége ellen irányul.

IC (Behatolás Ellenőrző) Nanobotok
Amikor vészhelyzet esetén aktiválják ezeket a nanobotokat, felkutatják az illetéktelen behatolókat és megtámadják a központi idegrendszerüket, ideiglenesen megbénítva ezzel őket amíg a legénység ellenőrzése alá nem kerülnek.

NI (Nanobot hatástalanítók)
Az NI-k arra vannak programozva, hogy kivédjenek bármilyen ellenséges nanotechnológián alapuló támadást.
.

Távirányított repülők

Egyetlen valamit is magára adó csillaghajó sem jelenhet meg a nyilvánosság előtt a távirányított repülői nélkül, ez alól Andromeda sem kivétel. Több mint húszféle automatikus járművet birtokol, melyet távirányíthat Rommie vagy a legénység is, de repülhetnek akár maguktól is, a félintelligens autonóm repülésvezérlőjüket használva.

A távirányított repülők különböző változatai lehetnek külső karbantartó és javító egységek, aktív és passzív távérzékelők (rövid-, közép- és nagyhatótávolságúak), atmoszférikus figyelő és felderítő repülők és többféle repülő/rakéta összeállításúak.